Pelajar

kejayaan

Pelajar

Informasi penting bagi pelajar semasa kami boleh didapati di sini seperti kalendar, peraturan dan panduan akademik. Dapatkan juga testimoni daripada bekas pelajar kami yang kini telah menyambung pengajian mereka ke bidang yang mereka inginkan.

Nur Izzul Haziq bin Jamaluddin

NIHJ

   Nama : Nur Izzul Haziq bin Jamaluddin
   Bangsa : Melayu
   Program : Asasi Sains Hayat
   Fakulti : Sains dan Teknologi Sumber
   Jurusan : Bioteknologi Sumber
   Sesi : 2011/2012

Testimoni:

Semasa bergelar pelajar Pra-Universiti UNIMAS, saya belajar erti berdikari dan belajar bergaul dengan semua kelompok masyarakat kerana itu merupakan kali pertama saya bergaul dengan pelajar dari luar Sarawak iaitu Sabah, semenanjung Malaysia dan juga dari luar negara. Pengalaman semasa zaman asasi sangat seronok kerana bermulanya zaman bebas dari segala peraturan seperti di sekolah menengah dahulu. Akan tetapi pada zaman ini juga kita mesti pandai menjaga diri agar tidak mudah terpengaruh dengan gejala yang tidak baik dari rakan sebaya. Cara belajar sangat berbeza jika dibandingkan ketika sekolah. Di sini kita terpaksa berdikari atau erti kata lain mengejar pensyarah dan bukan nya “spoon feeding”. Suasana pembelajaran agak berbeza kerana tiada masa yang dihadkan untuk belajar dan perlu menyusun jadual sendiri.

Banyak kemudahan yang disediakan seperti Dewan Kuliah, Bilik Seminar, Makmal Komputer dan yang sangat digemari pelajar asasi adalah bilik 24 jam. Pelajar asasi diberi banyak kelebihan berbanding dengan pelajar lain. Kami dijamin untuk menyambung pelajaran ke peringkat  Ijazah Sarjana Muda di UNIMAS dengan mendapat PNGK sekurang-kurangnya 2.00 dan pelajar yang mendapat PNGK yang tinggi akan diberi keutamaan untuk masuk kursus yang kritikal seperti Perubatan dan Kejuruteraan. Garis panduan pembelajaran juga dirangka khas berdasarkan kursus yang akan ditawarkan semasa Ijazah Sarjana Muda. Ini bagi memudahkan pelajar asasi yang akan menyambungkan pelajaran ke peringkat seterusnya sekaligus memberi gambaran sedikit berkaitan dengan subjek yang akan dipelajari kelak. Sebagai penutup, menjadi pelajar pra-universiti sangat seronok dan itulah detik permulaan bagi seorang yang bakal menjadi mahasiswa yang akan melonjakkan negara ke arah negara maju dan berdaya saing.

2011/2012

Abg Mohd Elna Affizi bin Abg Let  Adi Badri bin Adzhar  Angelesa Runin ak Unggit  Fatin Arina binti Matusin Fatin Najihah binti Muhd Lutfi   Genevie Sara Surang Izzah Nilamsyukriah binti Buang   Khairunnisa binti Auma  Khairunnisa binti Mohd Zim
Mohamad Abid bin Kamaruzzaman  Muhammad Khairulanam bin Zakaria  Muhammad Zaid bin Nasir  Norfarhana binti Mazlan Nur Izzul Haziq bin Jamaluddin   Nur Muhammad bin Muhamad Zanini Nurul Aufa binti Ab Majid   Nurul Syamimi binti Bohari  Paul Jerrison anak Mandin