Pelajar

kejayaan

Pelajar

Informasi penting bagi pelajar semasa kami boleh didapati di sini seperti kalendar, peraturan dan panduan akademik. Dapatkan juga testimoni daripada bekas pelajar kami yang kini telah menyambung pengajian mereka ke bidang yang mereka inginkan.

Nurul Syamimi binti Bohari

NSB

   Nama : Nurul Syamimi binti Bohari
   Bangsa : Melayu
   Program : Asasi Sains Hayat
   Fakulti : Perubatan dan Sains Kesihatan
   Jurusan : Kejururawatan
   Sesi : 2011/2012

Testimoni:

Menempuh hidup sebagai pelajar Pra-Universiti UNIMAS agak berbeza berbanding matrikulasi dan pusat asasi yang lain. Bagi pelajar aliran Sains Hayat, pelajar tidak perlu mengambil subjek Fizik, manakala bagi pelajar aliran Sains Fizikal, mereka tidak perlu mengambil subjek Biologi. Pengecualian pengambilan subjek Fizik dan Biologi dalam aliran-aliran tersebut membolehkan para pelajar lebih fokus  dalam menentukan program ijazah sarjana muda berdasarkan keputusan dan minat mereka. Bukan itu sahaja, malah silibus pembelajaran asasi merangkumi sedikit sebanyak silibus yang terdapat dalam subjek di peringkat pra-siswazah. Oleh yang demikian, penguasaan terhadap subjek semasa peringkat pra-universiti amatlah penting dalam mencapai kecemerlangan akademik sewaktu di alam universiti sebenar kelak.

Subjek tambahan seperti ‘ Kepimpinanan dan  Kemasyarakatan’ melatih pelajar berkebolehan fleksibel dari segi kepimpinan, kerjasama dan nilai-nilai murni yang lain mahupun dalam bidang akademik. Sementelahan, sistem pembelajaran, pengajaran dan cara hidup di sini agak serupa dengan kehidupan di alam kampus. Hal ini membolehkan para pelajar mampu hidup berdikari, menyesuaikan diri dengan kehidupan  universiti dan yang paling penting tidak mengalami kejutan budaya setelah melangkah keluar dari peringkat asasi. Pada masa yang sama, UNIMAS menjanjikan tempat pra siswazah bagi semua lepasan Pusat Pengajian Pra-Universiti UNIMAS kelak. Berbanding dengan lepasan matrikulasi dan STPM, ini adalah satu bonus bagi pelajar lantaran mereka hanya perlu menggembeleng tenaga dan usaha padu bagi menempatkan mereka dalam kursus dan fakulti yang diingini. Oleh sebab itu, Pusat Pengajian Pra-Universiti UNIMAS mampu berjaya menghasilkan keluaran yang mempunyai kecemerlangan holistik.

2011/2012

Abg Mohd Elna Affizi bin Abg Let  Adi Badri bin Adzhar  Angelesa Runin ak Unggit  Fatin Arina binti Matusin Fatin Najihah binti Muhd Lutfi   Genevie Sara Surang Izzah Nilamsyukriah binti Buang   Khairunnisa binti Auma  Khairunnisa binti Mohd Zim
Mohamad Abid bin Kamaruzzaman  Muhammad Khairulanam bin Zakaria  Muhammad Zaid bin Nasir  Norfarhana binti Mazlan Nur Izzul Haziq bin Jamaluddin   Nur Muhammad bin Muhamad Zanini Nurul Aufa binti Ab Majid   Nurul Syamimi binti Bohari  Paul Jerrison anak Mandin