• default style
  • blue style
  • green style
  • red style
  • orange style
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Latar belakang

campus1

IMG_1017

DSC_0018

IMG_8537

Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) secara rasminya ditubuhkan pada 24 Disember 1992. Bermula dengan kira-kira 30 staf akademik, UNIMAS membuka pintunya kepada kumpulan pertama 118 pelajar pada 8 Ogos 1993. Para pelajar telah didaftarkan di dalam dua fakulti perintis, Fakulti Sains Sosial dan Fakulti Sains dan Teknologi Sumber. Dua pusat sokongan akademik telah juga ditubuhkan: Pusat Pembelajaran Gunaan dan Multimedia, dan Pusat Khidmat Maklumat Akademik.

Pada tahun berikutnya (1994) empat lagi fakulti membuka pintu mereka untuk kursus ijazah: Fakulti Sains Kognitif dan Pembangunan Manusia, Fakulti Seni Gunaan dan Kreatif, Fakulti Kejuruteraan dan Fakulti Teknologi Maklumat. Bilangan kakitangan dan pelajar meningkat sebanyak empat kali ganda. Sementara itu, profil UNIMAS mula meningkat kerana kebanyakan fakulti mula menawarkan program siswazah. Aktiviti penyelidikan mula berakar umbi dengan penubuhan Institut Biodiversiti dan Pemuliharaan Alam Sekitar, yang memberi tumpuan kepada kepelbagaian flora dan fauna di Borneo. Hubungan dengan pelbagai universiti di luar negara telah juga ditubuhkan. Pada tahun yang sama, Pusat Pemindahan Teknologi dan Perundingan, memenangi kontrak untuk kajian EIA Projek Hidroelektrik Bakun, projek terbesar yang pernah EIA di negara ini.

Tempoh di antara Januari 1995 dan akhir Disember 1996 menyaksikan peningkatan di dalam pemantapan struktur akademik dan penyelidikan universiti. Dua lagi fakulti, Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan (1995) dan Fakulti Ekonomi dan Perniagaan (1996) mula mengambil dalam kelompok perintis pelajar masing-masing. Ini mejadikan jumlah fakulti kepada lapan, seperti yang asalnya dirancang. Pusat Pengajian Bahasa & Komunikasi mula menawarkan program TESL, sebagai tambahan kepada kursus-kursus bahasa generik. Institut Kesihatan dan Perubatan Komuniti, dan Institut Teknologi Perisian ditambah ke senarai institut penyelidikan.

Tahun bersejarah tahun 1997 menyaksikan kumpulan perintis graduan menerima ijazah mereka pada majlis konvokesyen sulung Universiti. Pada tahun ini juga Institut Pengajian Asia Timur ditubuhkan..

Pada tahun 2000 Profesor Datuk Yusuf Hadi telah dilantik sebagai Naib Canselor kedua bagi menggantikan Naib Canselor, Profesor Dato' Zawawi. Profesor Datuk Dr Abdul Rashid Abdullah telah dilantik sebagai Naib Canselor ke-3 pada 1 Februari 2005. Prof Datuk Dr Khairuddin Ab Hamid kemudiannya dilantik pada tahun 2001 sehingga 31 Mac 2013. YBhg Prof Dr Morshidi bin Sirat kemudiannya dilantik sebagai Naib Canselor UNIMAS kelima pada 1 April 2013. Walau bagaimanapun, tempoh perkhidmatan beliau agak singkat kerana beliau dipanggil semula untuk memegang jawatan Ketua Pengarah di Kementerian Pelajaran Malaysia. YBhg Prof Dato' Dr Mohamad Kadim bin Suaidi seterusnya mengambil alih jawatan sebagai Naib Canselor UNIMAS keenam pada 16 April 2013.

Sehingga September 2013 jumlah enrolmen pelajar prasiswazah ialah 14,033 orang, pascasiswazah 1,343 orang manakala pelajar prauniversiti ialah 709 orang. Bagi kakitangan UNIMAS pula, setakat Ogos 2013 jumlah enrolmen ialah 2,189 orang.

UNIMAS adalah sebuah universiti yang mendapat persijilan ISO. Ia telah diberikan pensijilan berprestij MS ISO 9001:2000 untuk kecemerlangan dalam proses pengurusan terasnya yang bermula dengan pengambilan pelajar baru sehingga kepada pengijazahan graduan. Program Sarjana Muda UNIMAS telah direka untuk memenuhi keperluan masyarakat dan industri. Penekanan kepada teknologi yang kukuh telah menyebabkan UNIMAS dianugerahkan status Koridor Raya Multimedia (MSC) yang cukup berprestij pada 17 November 2003. Anugerah tersebut diberikan di atas peranan dan keupayaan UNIMAS di dalam membangunkan tenaga kerja untuk MSC dan keperluan yang berkaitan, melalui pembelajaran strategik dan program-program latihan di sini.

UNIMAS telah memenangi Premiere Information Technology Award daripada Kerajaan Malaysia di dalam Anugerah AFACT eAsia di dalam kategori "Merapatkan Jurang Digital". Selain itu, ia juga telah memenangi Industry Innovators Award for System Development and Application dari Persatuan berasaskan satelit Profesional Antarabangsa (SSPI), bagi kejayaan dalam menubuhkan telecentre di dalam komuniti terpencil di Bario, Sarawak, untuk membantu masyarakat dalam komunikasi , pendidikan, e-dagang, kesihatan dan perkhidmatan kerajaan.

UNIMAS telah berjaya dalam perolehan geran penyelidikan, dengan penerbitan dan penemuan saintifik yang berguna. Institut Perubatan Kesihatan dan Masyarakat universiti telah berjaya membangunkan satu vaksin calon untuk denggi melalui kerjasama dengan syarikat antarabangsa, Bavaria Nordic. Dan Fakulti Sains dan Teknologi Sumber telah berjaya membangunkan satu proses untuk menukar kanji sagu kepada asid laktik bagi menghasilkan plastik mesra alam.

Komitmen UNIMAS di dalam bidang penyelidikan telah diiktiraf oleh pelbagai pihak  termasuk rakan-rakan dalam industri melalui peruntukan khazanah untuk penubuhan lapan kerusi penyelidikan; ini termasuk Kerusi Tun Zaidi untuk Kimia Perubatan, Kerusi Tun Openg untuk Teknologi Sagu, Kerusi Shell untuk Kajian Alam Sekitar, dan Kerusi Sapura untuk ICT.

Hari ini, kekuatan UNIMAS di dalam penyelidikan yang diakui oleh pelbagai organisasi di dalam sekurang-kurangnya tiga bidang khusus penyelidikan:

•    Penyelidikan bioteknologi epidemiologi (denggi, JE, HFMD, malaria), biogeografi (phylogenetics) dan pertanian (sagu);
•    ICT, khusus kepada komunikasi di luar bandar dan analisis imej;
•    Biodiversiti, sumber semula jadi dan pengurusan alam sekitar.


Pengurusan universiti telah menaiktaraf status beberapa kumpulan penyelidikan mereka, berdasarkan kekuatan di dalam bidang penyelidikan mereka melalui Pusat Kecemerlangan UNIMAS iaitu:
•    Pusat Penyelidikan Malaria
•    Pusat Penyelidikan Air
•    Informatik Luar Bandar
•    Analisis Imej dan Teknologi Spatial
•    Semantik Teknologi dan Augmented Reality
•    Tenaga Diperbaharui
•    Penyelidikan Sagu

Universiti Malaysia Sarawak, 94300 Kota Samarahan, Sarawak, Malaysia Telephone: +60 82581000/+60 82581388, Fax: +60 82 665 088, Email: corporate@unimas.my
Copyright © 2015 Official Portal of Universiti Malaysia Sarawak. All Rights Reserved.
Tarikh terakhir kemaskini: Khamis 28 Januari 2016.

Jom Masuk U Logo MOF Logo JPA logo Malaysian Govt Picture  MSC Logo MyIDEAS Logo 1Malaysia Logo krste myhealth
Peta Laman | Penafian | Polisi | Panduan Portal | Maklum Balas | FAQ
Paparan terbaik  menggunakan  Mozilla Firefox Version versi 3+,  Microsoft Internet Explorer Versi 9+ atau Google Chrome
Laman web ini tidak menyokong paparan dalam mobile.
Untuk sebarang pertanyaan atau komen mengenai laman web ini,
HUBUNGI :- WEBMASTER(AT)UNIMAS.MY 

Tarikh terakhir kemaskini: Khamis 28 Januari 2016.

Visitors Counter : 3173279

 

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

alexa