• default style
  • blue style
  • green style
  • red style
  • orange style
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Memohon ke UNIMAS

Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) mengalu-alukan permohonan daripada pelajar antarabangsa untuk melanjutkan pelajaran di universiti dalam pelbagai bidang untuk program ijazah (Ijazah Sarjana Muda).

Pemohon yang berminat perlu telah menamatkan sekurang-kurangnya 12 tahun sekolah rendah dan menengah dengan kelayakan Sijil Tinggi (HSC) atau setaraf dengannya.

Selain itu, pelajar yang mendapat sekolah tinggi / diploma kolej atau yang setaraf dengannya boleh juga memohon. Permohonan hendaklah dikemukakan kepada Unit Kemasukan Pelajar Antarabangsa, Bahagian Pengajian Prasiswazah, dengan menggunakan Borang Permohonan Pelajar Antarabangsa Sarjana Muda UNIMAS.

Yuran dan maklumat lain yang berkaitan mengenai permohonan dan kemasukan boleh didapati dari panduan manual yang dilampirkan di bawah.

>> International Student Admission into Undergraduate Degree Programs.pdf
>> Intensive Language Programme at UNIMAS 2012.pdf

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan lanjut, sila emel kepada Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.
 
Untuk maklumat lanjut mengenai kemasukan untuk Sarjana Muda Pelajar Antarabangsa, sila layari laman web Bahagian Hal Ehwal Antarabangsa.

Maklumat Kewangan
Untuk mendapatkan visa pelajar pemohon yang berjaya mesti menunjukkan bahawa mereka mempunyai dana yang mencukupi untuk menyokong diri mereka sepanjang pengajian mereka di Malaysia.

Sebagai bakal pelajar anda perlu mengemukakan dokumen-dokumen berikut sebagai bukti keupayaan anda untuk menyokong diri anda:

Afidavit sokongan kewangan ditambah dengan penyata bank anda, penaja saudara atau peribadi yang menunjukkan bahawa dana yang mencukupi boleh didapati untuk menyokong pengajian di UNIMAS.

Surat tajaan dari agensi kerajaan, organisasi atau institusi yang akan menyokong anda dari segi kewangan sehingga tamat pengajian anda.

Dokumen-dokumen yang dinyatakan di atas yang diperlukan sebaik sahaja anda telah menerima tawaran rasmi dari UNIMAS.

Borang-borang yang berkaitan dan lain-lain dokumen berkaitan yang anda perlu mengisi dan mengemukakan bersama-sama akan dihantar kepada anda dalam pakej tawaran itu.

Nota: UNIMAS kini tidak menyediakan sebarang bentuk biasiswa atau bantuan kewangan kepada pelajar-pelajar sarjana muda antarabangsa.

Nota: Pelajar antarabangsa dibenarkan bekerja sambilan sehingga 20 jam seminggu semasa belajar sepenuh masa di Malaysia tertakluk kepada syarat-syarat imigresen. Walau bagaimanapun, ini sumber pendapatan tidak akan dapat membiayai sepenuhnya pengajian di UNIMAS.

Pelajar Antarabangsa

international-students

Universiti Malaysia Sarawak, 94300 Kota Samarahan, Sarawak, Malaysia Telephone: +60 82581000/+60 82581388, Fax: +60 82 665 088, Email: corporate@unimas.my
Copyright © 2015 Official Portal of Universiti Malaysia Sarawak. All Rights Reserved.
Tarikh terakhir kemaskini: Khamis 28 Januari 2016.

Jom Masuk U Logo MOF Logo JPA logo Malaysian Govt Picture  MSC Logo MyIDEAS Logo 1Malaysia Logo krste myhealth
Peta Laman | Penafian | Polisi | Panduan Portal | Maklum Balas | FAQ
Paparan terbaik  menggunakan  Mozilla Firefox Version versi 3+,  Microsoft Internet Explorer Versi 9+ atau Google Chrome
Laman web ini tidak menyokong paparan dalam mobile.
Untuk sebarang pertanyaan atau komen mengenai laman web ini,
HUBUNGI :- WEBMASTER(AT)UNIMAS.MY 

Tarikh terakhir kemaskini: Khamis 28 Januari 2016.

Visitors Counter : 3172692

 

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

alexa