• default style
  • blue style
  • green style
  • red style
  • orange style
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Prof Dr Morshidi Sirat Dilantik Naib Canselor UNIMAS Yang Baharu - Khaled

on 02 April 2013.

Prof Dr Morshidi Sirat Dilantik Naib Canselor UNIMAS Yang Baharu - Khaled

KUALA LUMPUR: Timbalan Ketua Pengarah Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) Jabatan Pengajian Tinggi Prof Dr Morshidi Sirat dilantik sebagai Naib Canselor Universiti Malaysia Sarawak (Unimas) yang baharu untuk tempoh tiga tahun berkuat kuasa hari ini.

Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata Morshidi menggantikan Prof Datuk Dr Khairuddin Ab Hamid yang tamat perkhidmatan pada Ahad lepas.

Morshidi, 55, anak kelahiran Sarikei, Sarawak dilantik ke jawatan itu berdasarkan pencapaian akademik, penyelidikan serta pentadbirannya sebagai Timbalan Ketua Pengarah IPTA yang dipegang sejak 2011, katanya dalam kenyataan di sini pada Isnin.

Morshidi, yang memiliki Ijazah Kedoktoran dalam bidang Geografi dari University of Southampton, England adalah juga lulusan Ijazah Sarjana Muda Perancangan Bandar dan Desa dari Council For National Academic Awards/Glasgow School of Arts, Glasgow Scotland, dan Sarjana Ekonomi Perancangan Pembangunan Serantau, University College of Swansea, University of Wales.

Beliau juga pernah bertugas sebagai Pengarah Institut Penyelidikan Pengajian Tinggi Negara (IPPTN) selama sembilan tahun sejak 2002 hingga 2011, katanya. Mohamed Khaled berkata daripada segi pengalaman dalam mentabdir universiti, Morshidi pernah menyandang jawatan sebagai Dekan Penyelidikan, Pelantar Transformasi Sosial Universiti Sains Malaysia (USM) dan Dekan Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan universiti yang sama.

Beliau juga pernah menjadi profesor pelawat di Research Institute For Higher Education (RIHE), Hiroshima University, Jepun pada 2008 dan juga profesor pelawat Chubu University, Kasugai, Jepun pada 2000, katanya.

Menyentuh mengenai sumbangannya terhadap Kementerian Pengajian Tinggi, Mohamed Khaled berkata antara sumbangannya ialah membentuk dasar pengajian tinggi dan menjalankan kajian penilaian semula Pelan Strategik Pengajian Tinggi Negara (PSPTN).

"Selain melaksanakan strategi pendidikan tinggi sebagai alat diplomasi di rantau Asean dengan pendekatan 'soft power' melalui program Jangkauan Global Malaysia dan program "Engagement with Cambodia, Laos, Myanmar and Vietnam," kata Khaled.Katanya, Morshidi juga aktif dalam bidang penulisan dan penyelidikan dengan menghasilkan lebih 10 buah buku dan 150 artikel dalam jurnal berkaitan dasar pendidikan tinggi.

Beliau juga banyak terlibat dengan badan penyelidikan antarabangsa dalam penyelidikan tinggi seperti International Institute for Educational Planning; United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization(IIEP/UNESCO) Paris, Institutional Management in Higher Education; Organisation for Economic Co-operation and Development (IMHE/OECD) Paris, World Bank, UNESCO Bangkok dan Asian Development Bank (ADB) Manila.

"Kepakaran beliau dalam bidang pendidikan tinggi telah diiktiraf oleh beberapa jurnal ternama dunia berkaitan pendidikan tinggi," katanya.

Khaled berkata Morshidi juga adalah ahli sidang pengarang Higher Education-The International Journal of Higher Education Research; Studies in Higher Education Journal; Higher Education Policy; Journal of Asian Education and Development Studies; dan Section Editor, Higher Education, Muslim.science.com.

Beliau turut merakamkan penghargaan dan terima kasih kepada Dr Khairuddin yang telah membawa Unimas ke satu tahap yang membanggakan. -BERNAMA

Source: Mstar

Arkib Berita

Universiti Malaysia Sarawak, 94300 Kota Samarahan, Sarawak, Malaysia Telephone: +60 82581000/+60 82581388, Fax: +60 82 665 088, Email: corporate@unimas.my
Copyright © 2015 Official Portal of Universiti Malaysia Sarawak. All Rights Reserved.
Tarikh terakhir kemaskini: Khamis 28 Januari 2016.

Jom Masuk U Logo MOF Logo JPA logo Malaysian Govt Picture  MSC Logo MyIDEAS Logo 1Malaysia Logo krste myhealth
Peta Laman | Penafian | Polisi | Panduan Portal | Maklum Balas | FAQ
Paparan terbaik  menggunakan  Mozilla Firefox Version versi 3+,  Microsoft Internet Explorer Versi 9+ atau Google Chrome
Laman web ini tidak menyokong paparan dalam mobile.
Untuk sebarang pertanyaan atau komen mengenai laman web ini,
HUBUNGI :- WEBMASTER(AT)UNIMAS.MY 

Tarikh terakhir kemaskini: Khamis 28 Januari 2016.

Visitors Counter : 3172615

 

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

alexa