• default style
  • blue style
  • green style
  • red style
  • orange style
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Semak kurikulum setiap tiga tahun

on 12 November 2013.

Semak kurikulum setiap tiga tahun


Dari kiri, Jing Yin, Nur Syakina, Sin Ye dan Norzellah bersama anugerah diterima pada Majlis Konvokesyen UNIMAS 2013 ke-17, semalam.

Kota Samarahan: Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) akan menyemak semula kurikulum di semua fakulti setiap tiga tahun sekali, selari sasaran menjadi sebuah universiti komprehensif, berdaya saing tinggi, kontemporari serta berpandangan jauh menjelang 2030.

Naib Canselornya, Prof Datuk Dr Mohamad Kadim Suaidi, berkata langkah itu dapat membantu UNIMAS melahirkan lebih ramai modal insan berkualiti, berkemahiran tinggi, kreatif, inovatif dan berdaya saing yang diperlukan oleh negara.

Keluar dari zon selesa

Katanya, universiti juga mesti berani keluar dari zon selesa dan menjadi lebih berdaya saing dalam memberi perkhidmatan berkesan kepada pelajarnya.

Beliau berkata, UNIMAS kini kekal dalam senarai 200 universiti terbaik Asia apabila berada pada kedudukan ke-181 daripada 500 universiti di Asia.

“Berdasarkan kepada QS Asian University Ranking 2013, UNIMAS kini berada pada kedudukan ketujuh di kalangan universiti di Malaysia,” katanya pada majlis Konvokesyen UNIMAS ke-17 di sini, semalam.
Turut hadir, Canselor UNIMAS, Tun Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng dan isteri, Toh Puan Norkiah.

Seramai 2,346 graduan menerima ijazah pada konvokesyen kali ini dengan 2,129 graduan memperoleh sarjana muda merangkumi 1,511 graduan wanita dan 618 lelaki, selain 25 lagi menerima Ijazah Doktor Falsafah.

Turut diadakan sempena majlis itu adalah Majlis Pemasyhuran Timbalan Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Alfred Jabu sebagai Pro-Canselor UNIMAS yang mana penyerahan watikah pelantikan diadakan pada 9 Oktober lalu.

Jabu adalah Pro-Canselor kedua dilantik UNIMAS, selepas Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud pada 1997.

Terima anugerah khas

Sementara itu, Nur Syakina Jamali, 23, lulusan Program Kejuruteraan Kimia Fakulti Kejuruteraan, menerima Anugerah Pendidikan Diraja kategori Bumiputera, manakala graduan Program Kewangan Fakulti Ekonomi dan Perniagaan, Leong Sin Ye, 23, bagi bukan Bumiputera.

Norzelah Asim, 23, graduan Program Pembangunan Sumber Manusia Fakulti Sains Kognitif dan Pembangunan Manusia pula menerima Anugerah Canselor, manakala graduan lulusan Program Kajian Antarabangsa Fakulti Sains Sosial, Seow Jing Yin, menerima Anugerah Pro-Canselor.

Sumber: Berita Harian Online

 

Arkib Berita

Universiti Malaysia Sarawak, 94300 Kota Samarahan, Sarawak, Malaysia Telephone: +60 82581000/+60 82581388, Fax: +60 82 665 088, Email: corporate@unimas.my
Copyright © 2015 Official Portal of Universiti Malaysia Sarawak. All Rights Reserved.
Tarikh terakhir kemaskini: Khamis 28 Januari 2016.

Jom Masuk U Logo MOF Logo JPA logo Malaysian Govt Picture  MSC Logo MyIDEAS Logo 1Malaysia Logo krste myhealth
Peta Laman | Penafian | Polisi | Panduan Portal | Maklum Balas | FAQ
Paparan terbaik  menggunakan  Mozilla Firefox Version versi 3+,  Microsoft Internet Explorer Versi 9+ atau Google Chrome
Laman web ini tidak menyokong paparan dalam mobile.
Untuk sebarang pertanyaan atau komen mengenai laman web ini,
HUBUNGI :- WEBMASTER(AT)UNIMAS.MY 

Tarikh terakhir kemaskini: Khamis 28 Januari 2016.

Visitors Counter : 3172524

 

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

alexa