• default style
  • blue style
  • green style
  • red style
  • orange style
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Unimas rangkul pelbagai anugerah dalam Ekspo Teknologi Malaysia

on 05 Mac 2014.

Unimas rangkul pelbagai anugerah dalam Ekspo Teknologi Malaysia

KOTA SAMARAHAN 4 Mac - Universiti Malaysia Sarawak (Unimas) berjaya membawa pulang beberapa anugerah dalam Ekspo Teknologi Malaysia (MTE) yang diadakan di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) Kuala Lumpur baru-baru ini.

Bahagian Perancangan dan Komunikasi Korporat Unimas dalam kenyataan berkata, Unimas mengetengahkan 12 produk pembangunan dan penyelidikan dalam program yang berlangsung selama dua hari, bermula 20 Februari lalu.

Katanya, daripada jumlah tersebut, Unimas berjaya membawa pulang dua anugerah khas, dua emas, tiga perak dan empat gangsa.

"Produk WikiTours: Mencapai Publisiti Perniagaan Pelancongan Melalui Ruang Integrasi yang diketuai Prof. Madya Lo May Chiun telah mendapat pingat emas untuk Unimas.

"Projek itu turut meraih dua anugerah khas iaitu Anugerah Terkemuka Inovasi yang diberi Pejabat Paten dan Pingat Emas Jepun," katanya dalam kenyataan di sini baru-baru ini.

Tambahnya, penyumbang emas kedua pula dimenangi Dr. Noor Alamshah Bolhassan melalui penyelidikan bertajuk `Ecodemia: Sistem Pengurusan Bersepadu Organisasi Pembelajaran’.

Katanya, pingat perak pula dimenangi menerusi I-Basikal Transit Buluh hasil kajian Prof. Dr. Khairul Aidil Azlin; e- TORO: Sistem Pengurusan Pengetahuan Botani Asli Daripada Kaum Penan (Prof. Dr. Narayanan Kulathuramaiyer) dan Mengukur Turun Naik Kitaran Perniagaan: Perintis Alternatif Kepada Krisis Ekonomi (Prof. Madya Dr. Puah Chin Hong).

Sementara itu, empat pingat gangsa pula berjaya dirangkul melalui Silcat 2.0: Eko-Pemangkin untuk Pengeluaran Biodiesel yang Efisien (Prof. Madya Dr. Zainab Ngaini) dan Agri BioActiv - SF: Agen

Kawalan Biologi Hijau Dan Bio Baja untuk Penyelesaian Organik (Prof. Madya Dr. Awang Ahmad Sallehin Awang Husaini).

Dua lagi pemenang menerusi penyelidikan Magnetik Selulosa Aerogel Dengan Kapasiti Penyerapan Minyak Tinggi (Dr. Chin Suk Fun) dan Leximinds 2.0 - Aplikasi Pembelajaran Perbendaharaan Kata Adaptif Bergerak (Chuah Kee Man).

MTE merupakan acara tahunan yang mempamerkan hasil ciptaan dan inovasi kepada kumpulan sasaran seperti pelawat perdagangan.

Sejak penubuhannya pada 2001, MTE telah menjadi peneraju ekspo ciptaan dan inovasi antarabangsa di rantau ini iaitu penyelidik, saintis dan pereka cipta dari sektor awam, pengamal industri, institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) dan individu mempunyai peluang untuk mempamerkan projek penyelidikan mereka.

Sumber: Utusan Online

 

Arkib Berita

Universiti Malaysia Sarawak, 94300 Kota Samarahan, Sarawak, Malaysia Telephone: +60 82581000/+60 82581388, Fax: +60 82 665 088, Email: corporate@unimas.my
Copyright © 2015 Official Portal of Universiti Malaysia Sarawak. All Rights Reserved.
Tarikh terakhir kemaskini: Khamis 28 Januari 2016.

Jom Masuk U Logo MOF Logo JPA logo Malaysian Govt Picture  MSC Logo MyIDEAS Logo 1Malaysia Logo krste myhealth
Peta Laman | Penafian | Polisi | Panduan Portal | Maklum Balas | FAQ
Paparan terbaik  menggunakan  Mozilla Firefox Version versi 3+,  Microsoft Internet Explorer Versi 9+ atau Google Chrome
Laman web ini tidak menyokong paparan dalam mobile.
Untuk sebarang pertanyaan atau komen mengenai laman web ini,
HUBUNGI :- WEBMASTER(AT)UNIMAS.MY 

Tarikh terakhir kemaskini: Khamis 28 Januari 2016.

Visitors Counter : 3172493

 

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

alexa