• default style
  • blue style
  • green style
  • red style
  • orange style
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Cipta Sejarah: Fakuti Kejuruteraan UNIMAS perolehi empat akreditasi

on 24 Jun 2014.

Cipta Sejarah: Fakuti Kejuruteraan UNIMAS perolehi empat akreditasi

FK-NC-49

“ Tahniah...” Naib Canselor UNIMAS, Profesor Dato’ Dr Mohd Kadim Suaidi melihat surat pengiktirafan akreditasi dari EAC dan BEM yang ditunjukkan oleh Dekan Fakulti Kejuruteraan, Profesor Dr Wan Hashim Wan Ibrahim. Turut kelihatan ialah Timbalan Dekan Pra Siswazah dan Pemajuan Pelajar, Dr Abdullah Haji Yassin (hujung kiri) dan Ketua Kejuruteraan Jabatan Mekanikal dan Pembuatan, Dr Syed Tarmizi Syed Sazali (hujung kanan).

KOTA SAMARAHAN, 24 Jun – Fakulti Kejuruteraan UNIMAS mencipta sejarah apabila empat program fakulti berkenaan menerima pengiktirafan akreditasi daripada Majlis Akreditasi Kejuruteraan Malaysia (EAC) dan Lembaga Jurutera Malaysia (BEM).

Naib Canselor UNIMAS, Profesor Dato’ Dr Mohd Kadim Suaidi berkata, empat program tersebut adalah Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Kejuruteraan Awam, Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Kejuruteraan Mekanikal dan Pembuatan, Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Elektronik (Komputer) dan Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Elektronik (Telekomunikasi).

Menurut beliau, dari empat program tersebut, dua program iaitu Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Kejuruteraan Awam dan Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Kejuruteraan Mekanikal dan Pembuatan mendapat akreditasi penuh untuk tempoh lima tahun, manakala dua baki program lagi mendapat akreditasi bersyarat, untuk tempoh tiga tahun.

“ Bagaimanapun, pencapaian sebegini merupakan satu kebanggaan UNIMAS kerana jika dilihat pada pengiktirafan sama terdahulu, akreditasi diberi kepada institut pengajian tinggi hanya untuk tempoh dua hingga tiga tahun sahaja.

“ Kejayaan kita dalam mendapat akreditasi penuh untuk dua program ini adalah sesuatu yang hebat,” kata beliau lagi.

Naib Canselor turut berharap pencapaian Fakulti Kejuruteraan ini dapat dijadikan contoh dan pendorong semangat kepada fakulti lain di universiti ini.
Beliau berkata, UNIMAS sentiasa menambah-baik program yang sedia ada. Sebagai contoh, universiti sedang melakukan bengkel semakan kurikulum bagi 22 program akademik yang ditawarkan.

Kata beliau, semakan tersebut dibuat untuk memastikan kesesuaian kurikulum dengan kemajuan bidang dan kehendak pasaran pada masa sekarang.
Sementara itu, Dekan Fakulti Kejuruteraan, Profesor Dr Wan Hashim Wan Ibrahim berkata, untuk mendapat pengiktirafan akreditasi berkenaan, banyak aspek dilihat oleh badan profesional seperti EAC dan BEM. Antaranya penglibatan pihak industri dalam pembelajaran dan pengajaran, kualiti pembelajaran dan pengajaran disebabkan fakulti menguna-pakai pembelajaran berasaskan hasil, kemudahan prasarana dan khidmat fakulti dan banyak lagi.

Beliau berkata, kejayaan tersebut merupakan hasil kerjasama semua pihak di Fakulti Kejuruteraan, terutama staf akademik yang telah banyak membantu menyediakan dokumen dan segala urusan terutama semasa pemeriksaan akreditasi dilakukan oleh pihak EAC dan BEM.

Artikel oleh Sarena Haidir
Foto oleh Azlandy Mohammid Ali Tuah

 

Arkib Berita

Universiti Malaysia Sarawak, 94300 Kota Samarahan, Sarawak, Malaysia Telephone: +60 82581000/+60 82581388, Fax: +60 82 665 088, Email: corporate@unimas.my
Copyright © 2015 Official Portal of Universiti Malaysia Sarawak. All Rights Reserved.
Tarikh terakhir kemaskini: Khamis 28 Januari 2016.

Jom Masuk U Logo MOF Logo JPA logo Malaysian Govt Picture  MSC Logo MyIDEAS Logo 1Malaysia Logo krste myhealth
Peta Laman | Penafian | Polisi | Panduan Portal | Maklum Balas | FAQ
Paparan terbaik  menggunakan  Mozilla Firefox Version versi 3+,  Microsoft Internet Explorer Versi 9+ atau Google Chrome
Laman web ini tidak menyokong paparan dalam mobile.
Untuk sebarang pertanyaan atau komen mengenai laman web ini,
HUBUNGI :- WEBMASTER(AT)UNIMAS.MY 

Tarikh terakhir kemaskini: Khamis 28 Januari 2016.

Visitors Counter : 3172568

 

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

alexa