• default style
  • blue style
  • green style
  • red style
  • orange style
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

FSKTM anjur bengkel permodelan penyakit

on 05 September 2014.

FSKTM anjur bengkel permodelan penyakit

fcsit-modeling1

KOTA SAMARAHAN, 5 September: Jabatan Sains Komputan dan Matematik, Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat (FSKTM) UNIMAS telah menganjurkan bengkel bertajuk ‘Permodelan Penyakit’ hari ini.

Bengkel tersebut buat julung kali dianjurkan oleh fakulti berkenaan dan ia menjurus kepada usaha fakulti membantu di dalam bidang kesihatan terutama membendung wabak penyakit.

Menurut Pengerusi bengkel, Profesor Madya Dr Jane Labadin, bengkel berkenaan menghimpunkan pakar-pakar di dalam bidang pengkomputeran sains dan matematik dan bidang kesihatan.

“ Kita berharap bengkel ini dapat mewujudkan kerjasama di antara peserta serta mencari persamaan dalam usaha membantu negara mencari atau membendung masalah wabak atau penyakit di persekitaran kita.”

“Kita mahu mencari atau membuat model penyakit yang boleh digunakan untuk mengenal pasti wabak penyakit sebelum ia menular dan berbahaya kepada masyarakat dunia,” katanya.

fcsit-modeling3
Ketua Jabatan Perubatan Komuniti dan Kesihatan Awam, Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan UNIMAS, Dr Razitasham semasa ditemubual berkata bengkel seumpama itu merupakan langkah yang baik kerana ia dapat memberi peluang kepada peserta untuk berkongsi maklumat dan memahami peranan masing-masing di dalam membantu negara.

“Dengan adanya permodelan penyakit, kita boleh mengambil langkah awal untuk membendung penyakit sekaligus menyelamat nyawa manusia sejagat,” katanya lagi.

Beliau turut berharap agar fakulti tersebut dapat mengadakan lebih banyak bengkel yang sama pada masa akan datang.

fcsit-modeling2
Manakala, Teoh Shian Li, pelajar peringkat sarjana di UNIMAS gembira kerana dapat mengikuti bengkel tersebut yang memberi banyak ilmu dan manfaat kepadanya.

“ Bengkel ini memberi peluang kepada saya dan penyelidik lain berkongsi ilmu dan seterusnya berbakti kepada masyarakat dan negara,” katanya lagi.

Sebanyak tujuh taklimat dilakukan termasuk dua dari tetamu jemputan iaitu dari Dr Marc Choisy bertajuk ‘ Spatial dynamics of infectious diseases: modeling approaches and consequences for public health’ dan Profesor Madya Dr Razitsham bt Safii dengan tajuk ‘Control and preventive measures in infectious diseases”.

Selain itu, lima lagi taklimat turut diperdengarkan bertajuk ‘ Modeling generic transmission model for mosquito-borne infectious diseases’, ‘Dengue outbreak detection model based on danger theory’, ‘ Temporal model for transmission of P.Knowlesi malaria in Sarawak’, ‘ Web algorithm search engine based network modeling of malaria transmission’, dan ‘Incorporating human behavior via game in disease modeling.’

Arkib Berita

Universiti Malaysia Sarawak, 94300 Kota Samarahan, Sarawak, Malaysia Telephone: +60 82581000/+60 82581388, Fax: +60 82 665 088, Email: corporate@unimas.my
Copyright © 2015 Official Portal of Universiti Malaysia Sarawak. All Rights Reserved.
Tarikh terakhir kemaskini: Khamis 28 Januari 2016.

Jom Masuk U Logo MOF Logo JPA logo Malaysian Govt Picture  MSC Logo MyIDEAS Logo 1Malaysia Logo krste myhealth
Peta Laman | Penafian | Polisi | Panduan Portal | Maklum Balas | FAQ
Paparan terbaik  menggunakan  Mozilla Firefox Version versi 3+,  Microsoft Internet Explorer Versi 9+ atau Google Chrome
Laman web ini tidak menyokong paparan dalam mobile.
Untuk sebarang pertanyaan atau komen mengenai laman web ini,
HUBUNGI :- WEBMASTER(AT)UNIMAS.MY 

Tarikh terakhir kemaskini: Khamis 28 Januari 2016.

Visitors Counter : 3169484

 

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

alexa