• default style
  • blue style
  • green style
  • red style
  • orange style
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Mahasiswa Aset Penting Masa Depan Negara

on 04 Oktober 2014.

Mahasiswa Aset Penting Masa Depan Negara

Pic 1

KOTA SAMARAHAN, 3 Oktober : Satu Sesi Pemahaman dan Perkongsian Idea bersamaWarga Institusi Pengajian Awam (IPTA) anjuran Bahagian Perancangan Strategik, Pejabat Perdana Menteri dengan kerjasama Jabatan Pengajian Tinggi telah diadakan di Universiti Malaysia Sarawak yang bertujuan memberikan pendedahan kepada mahasiswa dan berkongsi idea mengenai isu-isu semasa serta hal-hal berkaitan falsafah Negara dan dasar-dasar Kerajaan.

Sesi yang dibahagi kepada dua sesi tersebut melibatkan kumpulan sasaran yang terdiri daripada para pegawai yang terlibat secara langsung dalam pengurusan pelajar di universiti dan kumpulan yang terdiri daripada pemimpin pelajar pada sesi kedua.

Dikendalikan oleh Yang Berbahagia Dato’ Shalan Ismail, Pengarah Bahagian Perancangan Strategik, Jabatan Perdana Menteri Malaysia, pelbagai isu semasa telah dibincangkan serta dikongsi seperti Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST), kenaikan subsidi petrol, politik, isu hak asasi manusia dan juga cabaran mahasiswa masa kini.

“Mengendalikan generasi kini perlukan pendekatan berbeza berbanding zaman dahulu, seiring dengan kepesatan teknologi terkini,”Ucap Dato’ Shalan kepada kira-kira 40 orang pegawai Pusat Khidmat Pelajar dalam sesi perjumpaan pertama.

“Cabaran yang dihadapi juga berlainan, dan sebagai mereka yang dekat dengan para pelajar di kampus, kita harus mampu sesuaikan diri, kemahiran serta ilmu mengikut peredaran zaman,”Ujar beliau lagi.

Pada sesi perjumpaan bersama para pemimpin pelajar UNIMAS, YBhg Prof Mohd Fadzil Abdul Rahman menyeru para pelajar yang hadir untuk menggunakan peluang dalam sesi ini dengan bertanyakan Dato’ Shahlan tentang isu-isu semasa yang menjadi persoalan dan pada masa yang sama, menyuarakan pendapat mereka dengan matang dan bijakasana.

Menurut Dato’ Shalan, UNIMAS merupakan IPTA ke-17 dalam siri jelajah seluruh Negara di mana beliau akan berinteraksi dan berkongsi idea bersama seluruh warga IPTA, daripada peringkat pengurusan hinggalah dengan para pelajar sendiri.

“Mahasiswa merupakan aset yang amat penting dalam masa hadapan Negara, dan mereka berupaya menentukan hala tuju dengan ilmu serta kemahiran yang diperolehi, sekaligus memastikan pembangunan, keharmonian serta kedamaian Negara akan sentiasa terpelihara,” 

Ucap beliau kepada para pelajar sewaktu sesi perjumpaan kedua.

Artikel & Foto : Yulhardy Budiman

Arkib Berita

Universiti Malaysia Sarawak, 94300 Kota Samarahan, Sarawak, Malaysia Telephone: +60 82581000/+60 82581388, Fax: +60 82 665 088, Email: corporate@unimas.my
Copyright © 2015 Official Portal of Universiti Malaysia Sarawak. All Rights Reserved.
Tarikh terakhir kemaskini: Khamis 28 Januari 2016.

Jom Masuk U Logo MOF Logo JPA logo Malaysian Govt Picture  MSC Logo MyIDEAS Logo 1Malaysia Logo krste myhealth
Peta Laman | Penafian | Polisi | Panduan Portal | Maklum Balas | FAQ
Paparan terbaik  menggunakan  Mozilla Firefox Version versi 3+,  Microsoft Internet Explorer Versi 9+ atau Google Chrome
Laman web ini tidak menyokong paparan dalam mobile.
Untuk sebarang pertanyaan atau komen mengenai laman web ini,
HUBUNGI :- WEBMASTER(AT)UNIMAS.MY 

Tarikh terakhir kemaskini: Khamis 28 Januari 2016.

Visitors Counter : 3172491

 

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

alexa