• default style
  • blue style
  • green style
  • red style
  • orange style
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Dato’ Sri Rohani puji pelajar UNIMAS

on 30 April 2015.

ROHANI

Rohani1

KOTA SAMARAHAN, 30 April 2015 : Kempen keseimbangan hidup bekerja anjuran pelajar tahun tiga  Fakulti Sains Kognitif dan Pembangunan Manusia UNIMAS dilihat sebagai langkah terbaik untuk melahirkan graduan yang berketrampilan dan berkualiti tinggi.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Dato’ Sri Hajah Rohani Haji Abdul Karim berkata kempen ini akan mendedahkan pelajar kepada cara-cara pengurusan majlis, mempupuk semangat kerjasama serta menambah pengetahuan dari semasa ke semasa.

“Saya mengucapkan tahniah kepada semua kerana telah berjaya menganjurkan kempen seperti ini yang sememangnya menjadi agenda bagi negara-negara maju menyeimbangkan tanggungjawab kerjaya dengan kehidupan bekeluarga dan hubungan sosial individu dalam masyarakat,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa berucap dalam majlis perasmian kempen keseimbangan hidup bekerja di Pusat Khidmat Maklumat Akademik UNIMAS, pagi tadi.

Dato’ Sri Rohani memberitahu dari kajian Indeks Tenaga Kerja Global Kelly (KGWI) yang melibatkan 230,000 responden dari 31 buah negara mendapati pekerja di negara ini lebih mengutamakan keseimbangan antara kehidupan dan kerjaya berbanding mendapat gaji yang lebih tinggi atau kemajuan kerjaya.

Jelas beliau, kajian yang sama mendapati 54 peratus pekerja di Malaysia lebih berminat dibayar gaji yang tinggi dengan jadual kerja yang lebih fleksibel berbanding 45 peratus di Singapura dan 38 peratus di China.

Di kementerian beliau sendiri, katanya, beberapa langkah telah diambil untuk menepati senario semasa pekerja terutama wanita masa kini antara pilihan sama ada untuk bekerja pada waktu fleksibel atau  bekerja di rumah satu hari setiap satu minggu.

Beliau menambah, langkah tersebut diambil sebagai perintis untuk menyediakan persekitaran keseimbangan hidup bekerja kepada pegawai, meningkatkan kaedah penguruan tekanan, meningkatkan kecekapan dan keberkesanan pelaksanaan tugas dan sebagainya.

Sementara itu, Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) UNIMAS, Profesor Dr Wan Hashim Wan Ibrahim berkata antara aktiviti yang diadakan sepanjang kempen berlangsung seperti ceramah khas dari agensi kerajaan, derma darah, pemeriksaan kesihatan, pembentang poster, movie chamber dan banyak lagi.

Beliau berkata, kempen yang bertemakan ‘Work Hard, Play Hard’ ini bukan sahaja bermanfaat kepada pelajar tetapi juga masyarakat luar yang berpeluang untuk berinteraksi dengan warga UNIMAS serta melihat sendiri kehidupan pelajar di universiti ini.

Arkib Berita

Universiti Malaysia Sarawak, 94300 Kota Samarahan, Sarawak, Malaysia Telephone: +60 82581000/+60 82581388, Fax: +60 82 665 088, Email: corporate@unimas.my
Copyright © 2015 Official Portal of Universiti Malaysia Sarawak. All Rights Reserved.
Tarikh terakhir kemaskini: Khamis 28 Januari 2016.

Jom Masuk U Logo MOF Logo JPA logo Malaysian Govt Picture  MSC Logo MyIDEAS Logo 1Malaysia Logo krste myhealth
Peta Laman | Penafian | Polisi | Panduan Portal | Maklum Balas | FAQ
Paparan terbaik  menggunakan  Mozilla Firefox Version versi 3+,  Microsoft Internet Explorer Versi 9+ atau Google Chrome
Laman web ini tidak menyokong paparan dalam mobile.
Untuk sebarang pertanyaan atau komen mengenai laman web ini,
HUBUNGI :- WEBMASTER(AT)UNIMAS.MY 

Tarikh terakhir kemaskini: Khamis 28 Januari 2016.

Visitors Counter : 3172615

 

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

alexa