• default style
  • blue style
  • green style
  • red style
  • orange style
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Pelajar UNIMAS wakil Malaysia ke International BioCamp, Basel, Switzerland

on 12 Mei 2015.

bio

Ketua Kluster Pusat Kecemerlangan Industri (Penjagaan Kesihatan) ICoE Kementerian Pendidikan Malaysia, IR Assoc. Prof. Mohabattul Zaman Bukhari (kiri) menyampaikan contoh tiket penerbangan ke International BioCamp di Basel, Switzerland kepada pemenang, Cik Nurul Aqilah Aqiludeen daripada Universiti Malaysia Sarawak.

 

KOTA SAMARAHAN, 12 Mei 2015 : Perbadanan Bioteknologi Malaysia (BiotechCorp) dengan kerjasama Novartis Malaysia dan Kementerian Pusat Kecemerlangan Industri (ICoE) Kluster Penjagaan Kesihatan, Kementerian Kesihatan Malaysia telah  menjayakan The Malaysia BioCamp 2015 yang buat julung-julung kalinya diadakan di negara ini. 
 
Graduan dan pelajar pasca-siswazah cemerlang dari seluruh Malaysia dalam bidang sains hayat dan perniagaan telah dipilih melalui sesi BioCamp pitching yang diadakan di Kuala Lumpur, Perlis, Pahang, Sabah dan Sarawak. 
 
Tiga pelajar iaitu Mohamad Shamil Faris (FSTS), Nurul Aqilah Aqiludeen (FPSK) dan Pui Chai Fung (FSTS) telah dipilih untuk mewakili Universiti Malaysia Sarawak untuk Malaysia BioCamp yang diadakan di ibu pejabat BiotechCorp dari 5-6 Mei 2015 di Kuala Lumpur.
 
Tujuan Malaysia BioCamp 2015 dijalankan adalah untuk mengenal pasti 2 intelektual muda yang cemerlang dalam penyelidikan berkaitan bioteknologi untuk menyertai pelajar terpilih daripada universiti- universiti terkemuka dari seluruh dunia di International BioCamp 2015 yang akan diadakan di ibu pejabat Novartis di Basel, Switzerland pada 23- 26 Ogos 2015. 
 
Program ini menawarkan peluang kepada peserta untuk berinteraksi dengan saintis-saintis Novartis selain menerima pendedahan tentang inovasi ubat-ubatan dan memahami cara untuk menguruskan syarikat bioteknologi. 
 
Pelajar terpilih juga berpeluang untuk berinteraksi dengan rangkaian pelajar yang berbakat dari pelbagai negara lain termasuk Jerman, China, Jepun dan Korea.
 
Antara barisan penceramah yang dijemput ke program Malaysia Biocamp 2015 ialah YBhg Prof Emeritus Tan Sri Dr Zakri Abdul Hamid, Penasihat Sains kepada Perdana Menteri dan Pengerusi BiotechCorp, YBhg Dato' Dr Mohd Nazlee Kamal, Ketua Pegawai Eksekutif BiotechCorp, Prof Dr Abdul Hamid Adom, Timbalan Naib Canselor Penyelidikan & Inovasi Universiti Malaysia Perlis, Michaela Dinboeck, Presiden dan Pengarah Urusan Novartis Malaysia dan Razwin Sulairee Hasnan Temizi, Ketua Pegawai Operasi, BiotechCorp.
 
Tumpuan ceramah adalah untuk memberi inspirasi kepada para saintis muda dan memberi pandangan jelas mengenai inovasi dalam ubat-ubatan, cabaran dalam sektor bioteknologi dan juga cara untuk membangun dan melancarkan produk farmaseutikal di Malaysia dan secara global. 
 
Pemenang dinilai berdasarkan kecemerlangan akademik, pengalaman professional dan penglibatan dalam kumpulan kes-kajian. Sepanjang acara dua hari berkenaan, Nurul Aqilah Aqiludeen dari Universiti Malaysia Sarawak dan Kwong Soke Chee dari Universiti Malaya muncul sebagai dua pemenang yang akan mewakili Malaysia ke International BioCamp di Basel, Switzerland pada 23-26 Ogos 2015.
 

 

Arkib Berita

Universiti Malaysia Sarawak, 94300 Kota Samarahan, Sarawak, Malaysia Telephone: +60 82581000/+60 82581388, Fax: +60 82 665 088, Email: corporate@unimas.my
Copyright © 2015 Official Portal of Universiti Malaysia Sarawak. All Rights Reserved.
Tarikh terakhir kemaskini: Khamis 28 Januari 2016.

Jom Masuk U Logo MOF Logo JPA logo Malaysian Govt Picture  MSC Logo MyIDEAS Logo 1Malaysia Logo krste myhealth
Peta Laman | Penafian | Polisi | Panduan Portal | Maklum Balas | FAQ
Paparan terbaik  menggunakan  Mozilla Firefox Version versi 3+,  Microsoft Internet Explorer Versi 9+ atau Google Chrome
Laman web ini tidak menyokong paparan dalam mobile.
Untuk sebarang pertanyaan atau komen mengenai laman web ini,
HUBUNGI :- WEBMASTER(AT)UNIMAS.MY 

Tarikh terakhir kemaskini: Khamis 28 Januari 2016.

Visitors Counter : 3172735

 

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

alexa