• default style
  • blue style
  • green style
  • red style
  • orange style
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

UNIMAS dapat pujian : Lokasi terbaik untuk adaptasi pembelajaran dan kepakaran

on 05 Ogos 2015.

SRI lanka1

sri lanka2

Kota Samarahan, 5 Ogos 2015:  Seramai 28 pelajar Sarjana Pentadbiran Perniagaan dan pensyarah dari program Teknologi Informasi Universiti Moratuwa (UoM) Sri Lanka telah mengadakan kunjungan sambil belajar ke Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS).
Timbalan Naib Canselor UNIMAS (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Profesor Mohd Fadzil Abdul Rahman dalam ucapannya mengalu-alukan kedatangan rombongan pelajar dari UoM tersebut dan berharap kunjungan ke UNIMAS akan memberi manfaat kepada UoM dan universiti ini.
Beliau berkata, kunjungan ini akan dapat memberi pendedahan dan peluang kepada pelajar UoM berkongsi pengalaman dan cabaran yang dihadapi oleh pelajar sarjana dari Fakulti Ekonomi Perniagaan dan Fakulti Sains Kognitif dan Pembangunan Manusia UNIMAS.
“ Lawatan yang diadakan selama seminggu ini bukan sahaja dilihat sebagai jalinan kerjasama antara kedua-dua universiti ini bahkan menjadikan UNIMAS di antara universiti yang menjadi pilihan orang luar untuk dilawati,” katanya.
Manakala Kordinator merangkap wakil Uom, Encik Indrajanaka Mahakalanda, dalam ucapannya berkata, mereka memilih UNIMAS kerana universiti ini mempunyai pengalaman dan kepakaran dalam pelbagai bidang pengajian.
“ Kita mendapati banyak perkara yang boleh dipelajari di sini dan keselamatan juga adalah terjamin Melalui kunjungan ini, saya berharap pelajar UoM akan mendapat ilmu yang lebih luas terutamanya sebagai pendedahan dari aspek budaya dan teknologi,” ujarnya.
Tambah beliau lagi, ia bertepatan dengan objektif mereka untuk mendidik dan meningkatkan kemahiran bekerja dan berfikir dengan mengadaptasikan pengetahuan dan kepakaran dari universiti di negara lain terutama dalam bidang pengurusan teknologi di Malaysia .
Beliau berkata, pengetahuan yang diperolehi akan memudahkan pelajar mereka berurusan dengan pihak industri di peringkat antarabangsa pada masa akan datang.
Dalam pada itu, salah seorang pelajar UoM, Malshan Peiri berharap lawatan ini dapat memberi pengalaman dan pendedahan yang lebih luas dalam bidang pengajiannya. 
Beliau yang juga seorang jurutera di Sri Lanka berkata Malaysia merupakan contoh yang baik kerana mempunyai polisi yang sistematik dan pengurusan yang mengagumkan. 
Bagi Thilini Fernando pula melihat UNIMAS sebagai sebuah institusi pengajian yang kondusif manakala secara keseluruhan, Sarawak pula adalah sebuah negeri yang aman yang tidak berbeza dengan negaranya sendiri.
Lawatan sambil belajar tersebut diadakan selama enam hari bermula 2 Ogos lepas dengan pelbagai sesi pembelajaran dan lawatan dirancang sepanjang tempoh lawatan dilakukan di universiti ini.
 
 

Arkib Berita

Universiti Malaysia Sarawak, 94300 Kota Samarahan, Sarawak, Malaysia Telephone: +60 82581000/+60 82581388, Fax: +60 82 665 088, Email: corporate@unimas.my
Copyright © 2015 Official Portal of Universiti Malaysia Sarawak. All Rights Reserved.
Tarikh terakhir kemaskini: Khamis 28 Januari 2016.

Jom Masuk U Logo MOF Logo JPA logo Malaysian Govt Picture  MSC Logo MyIDEAS Logo 1Malaysia Logo krste myhealth
Peta Laman | Penafian | Polisi | Panduan Portal | Maklum Balas | FAQ
Paparan terbaik  menggunakan  Mozilla Firefox Version versi 3+,  Microsoft Internet Explorer Versi 9+ atau Google Chrome
Laman web ini tidak menyokong paparan dalam mobile.
Untuk sebarang pertanyaan atau komen mengenai laman web ini,
HUBUNGI :- WEBMASTER(AT)UNIMAS.MY 

Tarikh terakhir kemaskini: Khamis 28 Januari 2016.

Visitors Counter : 3172536

 

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

alexa