• default style
  • blue style
  • green style
  • red style
  • orange style
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

UNIMAS raih lima pingat emas

on 11 Disember 2010.

KUCHING 7 Dis. - Kumpulan penyelidik Universiti Malaysia Sarawak (Unimas) telah mengharumkan nama universiti itu apabila meraih lima pingat emas dan dua anugerah khas pada Pameran Dunia mengenai Inovasi, Penyelidikan dan Teknologi Baru 2010 di Brussels, Belgium.

Pameran yang berlangsung pada 18 hingga 20 November lepas merupakan pertandingan penyelidikan dan inovasi yang disertai kira-kira 500 penyelidik dari seluruh dunia.

Unimas dalam satu kenyataan berkata, salah satu produk yang memenangi pingat emas ialah alat rawatan pemulihan jari berkuasa bateri menerusi kategori Penjagaan Kesihatan-Ubatan.

"Alat tersebut membenarkan kawalan gerakan jari yang memberi peluang pesakit strok untuk meneruskan sesi asas fisioterapi di kediaman sendiri," katanya di sini baru-baru ini.

Alat robotik ringkas yang diilhamkan oleh Shahrol Mohamadan dari Fakulti Kejuruteraan itu amat diperlukan sebagai penyelesaian untuk latihan rawatan pesakit strok, katanya.

Sementara itu, produk 'ARUT Mobile Version 1.0' yang dicipta oleh Dr. Edmund Ng Giap Weng dari Centre of Semantic Technology and Augmented Reality menawarkan 'Mobile Augmented Reality System'.

Sistem berkenaan membolehkan kandungan animasi 3D secara visual antara nyata atau video visual dalam telefon bimbit yang mempunyai kamera, mewakilkan sorotan visual yang mana 'superimposed' tentang imej kehidupan nyata.

"Ciptaan itu telah dianugerahkan pingat emas dan anugerah khas di bawah kategori komunikasi-radio-televisyen," kata kenyataan itu lagi.

Satu lagi pingat emas dan anugerah khas diperoleh daripada kategori energetik menerusi Profesor Dr. Pang Suh Chem dari Fakulti Sumber Sains dan Teknologi.

Beliau memperkenalkan langkah inovatif dalam menggabungkan tepung sagu tempatan yang murah, berlebihan dan senang diperoleh dengan bahan-bahan untuk mengeluarkan filem kanji berasaskan gel 'electrolyte'.

Turut memenangi pingat emas ialah produk usungan penyelamat yang selesa dan mudah dibawa serta 'smart kiddy wear' untuk kanak-kanak tadika yang aktif, ciptaan Profesor Dr. Khairul Aidil Azlin Abd. Rahman dan Norhayati Suleiman dari Fakulti Seni Gunaan dan Kreatif.

Extracted from Utusan Sarawak.

Arkib Berita

Universiti Malaysia Sarawak, 94300 Kota Samarahan, Sarawak, Malaysia Telephone: +60 82581000/+60 82581388, Fax: +60 82 665 088, Email: corporate@unimas.my
Copyright © 2015 Official Portal of Universiti Malaysia Sarawak. All Rights Reserved.
Tarikh terakhir kemaskini: Khamis 28 Januari 2016.

Jom Masuk U Logo MOF Logo JPA logo Malaysian Govt Picture  MSC Logo MyIDEAS Logo 1Malaysia Logo krste myhealth
Peta Laman | Penafian | Polisi | Panduan Portal | Maklum Balas | FAQ
Paparan terbaik  menggunakan  Mozilla Firefox Version versi 3+,  Microsoft Internet Explorer Versi 9+ atau Google Chrome
Laman web ini tidak menyokong paparan dalam mobile.
Untuk sebarang pertanyaan atau komen mengenai laman web ini,
HUBUNGI :- WEBMASTER(AT)UNIMAS.MY 

Tarikh terakhir kemaskini: Khamis 28 Januari 2016.

Visitors Counter : 3172735

 

Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.

alexa